10 způsobů, jak poznat skutečné a dobré máslo
2 minuty čtení
Existuje mnoho výrobců másel. Jak ale poznat to nejkvalitnější? Většina výrobců nás ujišťuje, že právě jejich výrobky jsou ty nejlepší a nejkvalitnější na trhu. To ale bohužel píše každý z nich, a ne vždy to je pravda.
Jak jednoduše zjistit, zda jde o skutečné máslo
- Viz složení, musí v něm být uvedena jedna důležité informace – obsah tuku musí činit minimálně 80 % mléčného tuku. Zbytek tvoří voda a mléčná sušina.
- Na obalu musí být napsáno “máslo“, pokud tam toto označení nenaleznete, je možné, že se jedná o margarín nebo jiný podobný výrobek.
- I cena vám může napovědět, zda jde o pravé máslo či nikoliv. Máslo se totiž vyrábí z kravského mléka, což činí výrobek dražším.
- Jeho barva by neměla být příliš žlutá nebo příliš bílá.
- Pravé máslo se nelepí na obal a nůž a je obtížné si z něj uříznout plátek.
- Zkontrolujte dobu trvanlivosti.
– čerstvé máslo: musí být na obalu uvedeno slůvko “čerstvé“, toto máslo má dobu trvanlivosti pouze 20 dnů ode dne výroby (skladovat při teplotě max. 8 °C)
– stolní máslo: v chladničce lze při teplotách od 2 °C do 8 °C skladovat máslo až 3 měsíce. V mrazničce při teplotě -18 °C máslo vydrží až 1 rok
– máslo: doba skladování je zhruba 35 – 55 dnů ode dne výroby
- Při vyndání másla z chladničky začne máslo měknout rovnoměrně a na povrchu se nesmí objevovat kapičky, ty se totiž objeví pouze v případě, že se jedná o margarín
- Máslo vyndané z chladničky povoluje pomaleji, než měkký margarín
- Pokud je máslo vyrobeno z vysoce kvalitních surovin, bude pevné a hladké a při řezu můžete vidět malý lesk
- Je velmi důležité, aby se máslo po vyndání z chladničky nerozpadlo. Při namazání na chleba by měla být nanesena silná, rovnoměrná vrstva.