10 způsobů, jak poznat skutečné a dobré máslo

2 minuty čtení

Existuje mnoho výrobců másel. Jak ale poznat to nejkvalitnější? Většina výrobců nás ujišťuje, že právě jejich výrobky jsou ty nejlepší a nejkvalitnější na trhu. To ale bohužel píše každý z nich, a ne vždy to je pravda.

Jak jednoduše zjistit, zda jde o skutečné máslo

  1. Viz složení, musí v něm být uvedena jedna důležité informace – obsah tuku musí činit minimálně 80 % mléčného tuku. Zbytek tvoří voda a mléčná sušina.
  2. Na obalu musí být napsáno “máslo“, pokud tam toto označení nenaleznete, je možné, že se jedná o margarín nebo jiný podobný výrobek.
  3. I cena vám může napovědět, zda jde o pravé máslo či nikoliv. Máslo se totiž vyrábí z kravského mléka, což činí výrobek dražším.
  4. Jeho barva by neměla být příliš žlutá nebo příliš bílá.
  5. Pravé máslo se nelepí na obal a nůž a je obtížné si z něj uříznout plátek.
  6. Zkontrolujte dobu trvanlivosti.

– čerstvé máslo: musí být na obalu uvedeno slůvko “čerstvé“, toto máslo má dobu trvanlivosti pouze 20 dnů ode dne výroby (skladovat při teplotě max. 8 °C)

– stolní máslo: v chladničce lze při teplotách od 2 °C do 8 °C skladovat máslo až 3 měsíce. V mrazničce při teplotě -18 °C máslo vydrží až 1 rok

– máslo: doba skladování je zhruba 35 – 55 dnů ode dne výroby

  1. Při vyndání másla z chladničky začne máslo měknout rovnoměrně a na povrchu se nesmí objevovat kapičky, ty se totiž objeví pouze v případě, že se jedná o margarín
  2. Máslo vyndané z chladničky povoluje pomaleji, než měkký margarín
  3. Pokud je máslo vyrobeno z vysoce kvalitních surovin, bude pevné a hladké a při řezu můžete vidět malý lesk
  4. Je velmi důležité, aby se máslo po vyndání z chladničky nerozpadlo. Při namazání na chleba by měla být nanesena silná, rovnoměrná vrstva.
5/5 - (3 votes)
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Další článek