Jaké banány jsou nejlepší při hubnutí, žluté nebo zelené?

1 minuty čtení

Ať už banány konzumujete při hubnutí anebo jste je do svého pravidelného jídelníčku zařadili kvůli zdravějšímu životnímu stylu, bylo by dobré vědět, jaký rozdíl v nich je, pokud si je na pultu obchodů koupíte coby zelené anebo žluté. Který z nich je ideálnější?

Když se banány v místě svého původu sklízí, bývají zpravidla zelené, a to proto, aby při transportu do obchodů nepřezrály. Dozrávají totiž i cestou k vám, někdy ne však tak rychle anebo se sklidí příliš brzy, čímž se zelené mohou objevit i ve finální prodejně. A právě to je ta situace, která by vás měla zajímat. Zelené banány jsou totiž lepší, než ty žluté, a to z několika důvodů. Stále to ale neznamená, že by žluté banány, kterých se dá koupit většina, byly špatné.

Při zrání banánů se mění nejenom jejich barva, ale také jeho vlastnosti a složení. Zelené banány obsahují mnohem více škrobu pomáhajícím při hubnutí, který je tvořen v 70 až 80 % sušiny. Při zrání se ale tento škrob mění na jednoduché cukry (fruktózu, glukózu a sacharózu), čímž je škrob ve žlutých banánech pouze asi v 1 procentu. Zralý žlutý banán má více kalorií a při hubnutí tak příliš vhodný není. Naopak může v tomto ohledu nadělat více škody, než užitku. Vhodnější zelené banány mají navíc pro naše zdraví spousty dalších přínosů.

5/5 - (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Další článek