Jaké banány jsou nejlepší při hubnutí, žluté nebo zelené?
Ať už banány konzumujete při hubnutí anebo jste je do svého pravidelného jídelníčku zařadili kvůli zdravějšímu životnímu stylu, bylo by dobré vědět, jaký rozdíl v nich je, pokud si je na pultu obchodů koupíte coby zelené anebo žluté. Který z nich je ideálnější?
Když se banány v místě svého původu sklízí, bývají zpravidla zelené, a to proto, aby při transportu do obchodů nepřezrály. Dozrávají totiž i cestou k vám, někdy ne však tak rychle anebo se sklidí příliš brzy, čímž se zelené mohou objevit i ve finální prodejně. A právě to je ta situace, která by vás měla zajímat. Zelené banány jsou totiž lepší, než ty žluté, a to z několika důvodů. Stále to ale neznamená, že by žluté banány, kterých se dá koupit většina, byly špatné.
Při zrání banánů se mění nejenom jejich barva, ale také jeho vlastnosti a složení. Zelené banány obsahují mnohem více škrobu pomáhajícím při hubnutí, který je tvořen v 70 až 80 % sušiny. Při zrání se ale tento škrob mění na jednoduché cukry (fruktózu, glukózu a sacharózu), čímž je škrob ve žlutých banánech pouze asi v 1 procentu. Zralý žlutý banán má více kalorií a při hubnutí tak příliš vhodný není. Naopak může v tomto ohledu nadělat více škody, než užitku. Vhodnější zelené banány mají navíc pro naše zdraví spousty dalších přínosů.